منسا ( Mensa ) قدیمیترین و بزرگترین انجمن افرادِ با ضریبهوشیِ بالا [High IQ Society] در جهان بهشمار میرود. این انجمن، حدود ۷۱ سال پیش (۱۹۴۶) بههمّت رولندبریل (وکیل استرالیایی) و دکتر لنسلاتور (دانشمند و وکیل انگلیسی) در کالج لینکلن در آکسفورد شکل گرفت و امروزه حدود ۱۳۴هزار نفر عضو -از سرتاسر جهان- دارد. منسا، انجمنی غیرانتفاعی (و غیرسیاسی) است و تنها کسانی به عضویت آن در میآیند که بتوانند در تستها و آزمونهای استاندارد و کاملاً رسمیِ هوش (IQ) امتیازات بالای ۹۸ درصد را کسب نمایند.
واژهی Mensaدر زبان لاتین، بهمعنای “میز” است و انتخاب این نام، اشارتی است به “میزگرد” و “گردِهم آمدنِ افراد همسنگ“. در حال حاضر، دفتر مرکزی منسای انگلستان (British Mensa) در وولوِرهَمپتن و دفتر مرکزی منسااینترنشنال (Mensa International) در لینکلنشایر انگلستان قرار دارد. شعبهی آمریکایی منسا (American Mensa) نیز در حدود سال ۱۹۵۹ و بهمدیریت مارگوتسیتلمن آغاز به کار کرد…
امریکن منسا هرساله دست به ارزیابی و داوری بهترین بازیهای فکری سال (فقط بازیهای تولیدشده در آمریکا) میزند. این داوری (یا رقابت) -که با عنوان American Mensa Mind Games Competition شناخته میشود- برای اوّلین بار در سال ۱۹۹۰ انجام شد و بهسرعت توانست به یکیاز بزرگترین و معتبرترین رویدادها در دنیای بازیهای فکری تبدیل شود. در این ماراتونِ داوریِ بیشاز ۴۰ساعته -که آوریلِ هر سال برگزار میشود- حدود ۳۰۰ نفر از اعضای منسا (موسومبه داوران منسا -که همانطور که گفته شد، همگی دارای ضریبهوشی بسیار بالا هستند) به بررسی بازیهای مختلف تولیدشده در یک (یا دو) سال گذشته پرداخته و در نهایت، ۵ بازی برتر را انتخاب میکنند: بازیهای برگزیده باید بِکر و تازه، چالشبرانگیز و خوشساخت باشند. بازیهای برگزیده، مهر منسا (Mensa Select Seal) را دریافت میکنند. توضیح اینکه بازیهای کامپیوتری، بازیهای ویدیویی، بازیهای ناتمام و بازیهایی که هنوز وارد چرخهی تولید نشدهاند و همچنین بازیهایی که چیدمان، آمادهسازی و بازیشدنشان بیشاز حد طول میکشد، نمیتوانند در این رقابت (یا داوری) حضور داشته باشند…
ناگفته پیداست که اهمیت جایزهای که حدود ۳۰۰ نفر از باهوشترین افراد جامعه به یک بازی فکری میدهند، چقدر میتواند زیاد باشد و همین امر، اهمّیت دریافت مُهرِ Mensa Select را کاملاً نمایان میکند. از بین بازیهای مشهوری که موفق به دریافت جایزه یا مُهرِ منسا سلکت شده و بهتوسط شرکت سرزمین ذهن زیبا در اختیار علاقهمندان بازیهای فکری قرار گرفته و خواهند گرفت، میتوان به این موارد اشاره کرد:
1990: Abalon and Taboo
1991: SET
1993: Quarto
1994: Pylos and Magic the Gathering
1995: Quixo
1997: Quoridor
1999: Apples to Apples
2000: Zertz
2002: Dvonn
2003: Blokus
2004: Yinsh
2005: Ingenious and Niagara
2006: Hive and Pentago
2007: Qwirkle
2009: Marrakech
2016: New York 1901
و اما میرسیم به برندگان (یا دارندگان) مُهرِ منسای ۲۰۱۷ که عبارتاَند از:
Amalgalm / Clank! / Imagine / Harry Potter Hogwarts Battle
و
Around the World in 80 Days
بازی دور دنیا در ۸۰ روز -از محصولات کمپانی یلو ( iello )- بهزودی از سوی شرکت سرزمین ذهن زیبا در اختیار هموطنان عزیز علاقهمند به بازیهای فکری قرار خواهد گرفت…