نگاهی به بازی شهرهای گمشده: در میان رقبا
با استفاده از کارتهای خود، دست به ماجراجویی در «مسیرهای اکتشافی» بزنید؛ مسیرهایی که شما را به گوشههای دوراُفتاده و اسرارآمیز کُرهی خاکی میبَرند: معبدی متروک در کوهستان، ویرانههای یک سازهی سنگی، شهری خُفته در اعماق دریا، سکونتگاهی برجایمانده از عصر حجر و شهری پنهان در دل کوهسار…
هدف شما، گسترش «مسیرهای اکتشافی» است به شکلی که بیشترین امتیازات را نصیب شما کنند. اگر دل و جرأت داشته باشید، میتوانید روی موفقیت مسیرهای خود شرطبندی نیز بکنید. امّا مراقب باشید: فقط شما نیستید که دست به ماجراجویی زدهاید!… کدام مسیرها را طی خواهید کرد و چقدر طلا به چنگ خواهید آورد؟ زیرکانه برنامهریزی کنید و منابع خود را هوشمندانه به کار بگیرید. بازیکنی، برندهی بازی خواهد بود که در پایان بازی، بیشترین امتیازات را به دست آورده باشد…”
سوّمین و تازهترین یا بهتره بگیم آخرین نسخه از سهگانهی شهرهای گمشده، یعنی در میان رقبا، ترکیب خوشگلیه از دو مکانیزم حراج / مزایده (Auction / Bidding) و جمعآوری مجموعه (Set Collection)… تو این بازی، شما در هر نوبت باید یه تصمیم اساسی بگیرین: آیا یه کارت جدید رو میکنین یا تصمیم میگیرین برای خرید کارتهایی که از قبل موجود هستن، اقدام کنین؟ البته اگه مزایده، قبل از نوبت شما، شروع شده باشه، فقط میتونین تصمیم بگیرین که تو مزایده بمونین یا کنار بکِشین…
بازی به این صورته که یه دسته کارت، وسط میز قرار میگیره و بازیکنها یکییکی، از دستهی کارتها کارت میکِشن و روی میز میچینن تا مجموعهای از کارتها تشکیل بشه (که اسمشو میذاریم «ویترین») و هر وقت یکی از بازیکنها احساس کرد که میخواد کارتهای «ویترین» رو مال خود کنه، میتونه با استفاده از سکّههاش تو مزایدهی کارتهای ویترین شرکت کنه…
کارتهای بازی در ۵ رنگ مختلف هستن و بازیکنها بعد از به دست آوردنِ اونها میتونن مجموعههای همرنگ رو تشکیل بدن و امتیاز بگیرن… البته به شرطی میشه هر کارت رو به مجموعه اضافه کرد که عددش، یا با عددِ کارت قبلیِ مجموعه، مساوی باشه یا از اون بیشتر باشه… یعنی اگه شما کارتی رو ببرین که عددش از عددِ آخرین کارت همرنگِش تو مجموعهی شما، کوچکتر باشه، با عرض معذرت، باید بذارینِش درِ کوزه!
در حقیقت، مهمترین کارِ بازیکنها، ایجاد تعادل و تناسب بین سکّههاییه که برای مزایده پیشنهاد میدن و کارتهایی که بعد از برنده شدن تو مزایده، به دست میآرن… فقط یادتون باشه که باید برای بلندمدّت برنامهریزی کنین و باید خیلی صبور -و البته یهکمی هم خوششانس- باشین… در آخر هم کسی برندهست که بزرگترین مجموعهها رو تشکیل بده و البته با کارتهای شرط بندی، ارزش مجموعههاشو تصاعدی بالا ببره…
کارتهای شرطبندی، کارتهاییاَن که شما با استفاده از اونها میتونین ارزشِ هر اکتشافِتونو دو یا چند برابر کنین! اگه مسیرِ اکتشافیِ شما با 1 کارت شرطبندی شروع شده باشه، ارزش مسیرِتون دو برابر میشه؛ اگه با 2تا کارت شرطبندی شروع شده باشه، ارزشِش سه برابر میشه و همینطور الی آخر… نکتهی خیلی مهم اینه که کارتهای شرطبندی رو فقط میشه در ابتدای مسیرهای اکتشافی قرار داد و بههیچوجه نمیتونین بعد از اینکه یه کارت اکتشاف (یعنی یه کارت عدد) توی مسیر گذاشتین، هیچ کارت شرطبندی دیگهای به اون اضافه کنین…
البته شرطبندی برای شما خطرِ گرفتن امتیاز منفی نداره و اگه مسیرِتون به سرانجام درستی نرسه، شرطبندی ابتدایی، مشکلی براتون به وجود نمیآره! در حقیقت، از این نظر، لازم نیست خیلی آدمِ ریسکپذیری باشید ولی نکته اینجاست که خیلی نمیتونین منتظر بمونین تا کارتهای شرطبندی به دستتون برسن چون ممکنه وقتی برسن که دیگه دیر شده باشه و کارتهای اکتشاف از دست رفته باشن! بنابراین خیلی سریع شرطهاتونو ببندین، مسیرهای اکتشافیتونو تشکیل بدین و بیشترین امتیازات ممکمو به دست بیارین…
بازی شهرهای گمشده: در میان رُقبا، محصول جدیدیه از شرکت سرزمین ذهن زیبا که تحتلیسانس کمپانی آلمانی Kosmos و با پرداخت کُپیرایت تولید میشه و -بعد از بازی هُنر مُدرن- دوّمین همکاری سرزمین ذهن زیبا و جناب راینر کنیتسیا، طرّاح مشهور و خوشنام بینالمللی محسوب میشه. همونطور که گفته شد، این بازی، سوّمین بازی از مجموعه یا تریلوژی شهرهای گمشدهست. اوّلین بازیِ این مجموعه، یعنی شهرهای گمشده: بازی کارتی که یه بازی 2-نفرهی بینظیر و دوستداشتنی بود، در سال 1999 به بازار اومد و دوّمیش هم بازی صفحهای یا بُردگِیمِ شهرهای گمشده بود که تغییرات زیادی کرده بود و امکانِ بازیهای 3-نفره و 4-نفره رو هم داشت. شهرهای گمشده 1 و 2، با تغییراتی تبدیل شدن به کِلتیس (Keltis)؛ بازیای که جایزهی Spiel سال 2008 رو هم گرفت و در مجموع، یکی از بهترین و معروفترین کارهای کنیتسیا به شمار میآد.
نویسنده: کیومرث قنبری آذر