بازي،نياز اساسی كودكان

سال‌ها بشر و حتی بزرگان علم هم تصور می‌کردند که هوش امری ذاتی است و در طول زندگی فرد تغییر نمی‌کند. با وجود این که ژن‌ها نقش اصلی و تعیین‌کننده‌ای در هوش افراد دارند، اما امروزه دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که تحریکات مغزی در کودک حتی از همان روزهای نخست تولد نقش بسیار مهمی در تقویت هوش آنها دارد. بلوم، دانشمند روان‌شناس طی مطالعات مفصل خود به این نتیجه رسید که حدود 50 درصد رشد هوشی فرد از زمان تولد تا 4 سالگی صورت می‌گیرد.

دکتر پرلماتر نیز که از روان‌شناسان برجسته کودکان است، می‌گوید کودک از زمان تولد تا 3 سالگی شانس به دست آوردن 30 امتیاز بیشتر IQ را دارد. در این میان بدون شک این والدین هستند که از همان زمان تولد می‌توانند با تحریک و تشویق بازی فکری کودکانحرکات هر چند کوچک کودک خود، جوانه‌های خلاقیت را در ذهن او بکارند و به باهوش‌تر شدن فرزندشان کمک کنند.

مهمترين مشغوليت كودك در زندگی بازی است. كودك در جريان بازي دريك زمان پرورش فكری ، عاطفی ، جسمی و اجتماعی مي يابد و آنچه او از طريق بازی بدست مي آورد بطور مثبت كسب مي كند زيرا اساس آن تجربه است . اين تجربه ای است كه از طريق عضلات و حواس خود كودك بدست آمده است بازي يكی از مهمترين موضوعات تربيتی است كه بسيار مورد توجه روان شناسان و علمای تعليم و تربيت قرار گرفته است ولی در هيچ عصر به اندازه زمان ما بازی مورد مطالعه و تحقيق دقيق روانشناسان واقع نشده است.

تحقيقات جديد نشان داده است كه بازی تأثير بسياري در رشد بدني و ذهنی كودكان دارد. بدن تنها وسيله ای است كه كودك مي تواند جهان خارج را توسط حواس مختلف درك كند . بازي وسيله طبيعی كودك براي بيان و اظهار خود است . آدلر روانشناس معروفي مي گويد كه هرگز نبايد به بازيها بعنوان روشی براي وقت كشی نگاه كرد . بازی برای كودك مساوی است با صحبت كردن براي يك بزرگسال ، بازي و اسباب بازی كلمات كودكان هستند . بازی ، روش طبيعی شركت كودكان در فعاليتهایی است كه سرانجام سبب كسب مهارت در زندگی برای مقابله با مشكلات زندگی ميشود .كودكان از طريق بازی، احساسات ، ناكامی ها و اضطراب های خود را بيان مي دارند .

پژوهش ها نشان ميدهد كودكانی كه فاقد هرگونه اسباب بازی فکری می باشند و يا امكانات اندكی برای بازی دارند از لحاظ شناختی از همسالان خود عقب تر هستند . علاوه بر اين فرزندان خانواده های كم درآمد نسبت به كودكان طبقه متوسط كمتر در بازيهایی كه به شكل نقش بازی كردن انجام ميشود شركت مي كنند . بعضي از روانشناسان معتقدنديكي از دلايلي كه كودكان طبقه كم درآمد پس از ورود به مدرسه با مشكلات يادگيري روبرو مي شوند اين است كه كمتر بازي مي كنند .

بازي يكي از مهمترين عواملي است كه در تربيت اخلاقي كودك نقش مهمي ايفا مي كند كودك هنگام بازي در مي يابد كه اگر بخواهد فردي قابل قبول بحساب آيد بايد درستكار ، راستگو و عادل باشد .

كودك هنگام بازي پي مي برد كه خوب يا بد بودن يك عمل چگونه است و ديگران چگونه با او برخورد مي كنند . براي مثال در بازي دزد و پليس كودك متوجه ميشود كسي كه دزد است عمل بدي انجام داده كه منجر به تعقيب او بوسيله پليس شده است و در نهايت با دستگير شدن و پذيرش تنبيه به زشت بودن دزدي صحه گذاشته وبر عدالت اجتماعي احترام مي گذارد . كودكي كه ترسو و بزدل است از طريق بازي مي تواند شجاع و با شهامت بار آيد . حس برادري و تعاون را بايد به اوياد داد و ناراحتي را از او دور كرد . البته این روزها، با گسترش هر چه بیشتر بازی های کامپیوتری و بازیهای آنلاین، متاسفانه نقش بازی های واقعی برای کودکان کمتر شده است. بزرگسالان، ترجیح می دهند با دانلود یک بازی از اینترنت و یا نصب یک بازی آنلاین بر روی گوشی خود، به سرگرم کردن کودکان خود بپردازند. اگر دوست دارید در این زمینه اطلاعات بیشتری داشته باشید، مقاله بیایید بازی فکری نخریم را مطالعه کنید.

با توجه به اهميت بازي خصوصا بازی فکری در رشد شخصيت و درمان مشكلات عاطفي و رواني و اجتماعي كودكان به اين نتيجه مي رسيم كه كودكان سخت به بازي نياز دارند و در اعلاميه جهاني حقوق كودكان كه از سوي سازمان ملل به تصويب رسيد حق استفاده از فرصتهاي كامل براي بازي و تفريح از جمله حقوق مسلم كودكان شناخته شده است . برای آشنایی با بازی های فکری سرزمین ذهن زیبا می توانید به بخش بازیهای فکری موجود مراجعه فرمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا