سالیان است که مکعب روبیک به عنوان نمادی از هوش و ذکاوت شناخته می شود. این مکعب جادویی از سال 1974، زمانی که توسط ارنیو روبیک اختراع شد، به یکی از پرطرفدارترین اسباب بازی های دنیا تبدیل شده و امروزه دارای انواع مسابقه و لیگ می باشد.
بسیاری از مردم معتقدند که فقط باهوش ها قادر به حل این مکعب رنگارنگ هستند، حال آنکه در این مطلب قصد داریم از زاویه ای دیگر به این موضوع نگاه کنیم: این مکعب روبیک است که IQ افراد را بالا برده و باهوشترشان می کند.
کاهش ریسک ابتلا به زوال عقل و آلزایمر
درمان این بیماری ها بسیار سخت و هزینه بر است. تحقیقات ثابت کرده که افراد 55 تا 93 سالی که روزانه یک پازل از هر نوعی را حل می کنند کمتر به زوال عقل و آلزایمر مبتلا می شوند. همچنین مطالعات روانشناسی سالمندی نشان می دهد، حافظه فضایی افرادی که روزانه 1 پازل حل می کنند 15 درصد بیشتر از سایرین رشد می کند.
افزایش سرعت عکس العمل
حل روبیک به افراد کمک می کند تا با شناخت بیشتر الگوها واکنش های سریعتری انجام دهند چرا که حرکت بعدی را بهتر حدس می زنند. مطالعات سالمندی بیانگر عکس العمل سریعتر سالمندانیست که عادت به حل معما دارند.
تقویت ارتباط چشم و دست
وقتی ذهن تشخیص می دهد که بهترین حرکت بعدی چه می تواند باشد، این دستان هستند که باید با هماهنگی با مغز اقدام کنند. یادگیری چگونگی حل مکعب روبیک ارتباط چشم و دست را تقویت می کند و وقتی راه حل را بیاموزید باید تلاش کنید تا در زمان سریعتری این کا ر را انجام دهید. این کار موجبات کارکرد هر دو نیمکره مغز را فراهم می آورد، هم بخش حافظه و هم بخش مربوط به چشم و دست.
افزایش تمرکز
کسانی که راه حل یک مکعب روبیک را می آموزند باید بتوانند الگوریتم های زیادی را به خاطر سپرده و بدانند که هر عمل را در کدام مرحله انجام دهند. کودکانی که در سنین پایین یاد می گیرند چگونه یک روبیک را حل کنند از قدرت تمرکز بیشتری بهره مند شده و در نتیجه از حافظه بهتری نیز برخوردار می شوند.
مهارت حل مساله
در مطالعه ای 25 فرد مورد آزمایش قرار گرفتند. 10 نفر از این افراد روبیک بازان حرفه ای و 15 نفر کاملا تازه کار بودند. در حقیقت آنچه مورد آزمایش قرار گرفت میزان مطابقت پذیری این افراد به تغییرات محیطی بود. نتیجه نشان داد نه تنها روبیک بازان حرفه ای خیلی راحت تر با تغییرات منطبق شدند، بلکه خیلی هم سریع تر راه حل های خود را عملی کردند.
افزایش حافظه بلند مدت و کوتاه مدت
برای حل یک روبیک در مراحل ابتدایی تنها به یادگیری 5 الگوریتم مورد نیاز است ولی وقتی فردی بخواهد این کار را در نهایت سرعت انجام دهد باید حداقل 78 الگوریتم متفاوت را بداند و به علاوه بداند کدام حرکت در کدام حالت او را به جواب می رساند. آنچه در این فرایند نقش اساسی را بازی می کند حافظه بلند مدت و همچنین کوتاه مدت فرد است تا بتواند الگوها و الگوریتم ها را به هم مرتبط سازد.
افزایش IQ
از اولین پیشنهادات افزایش هوش در مقالات علمی حل پازل حداقل برای 25 دقیقه در روز می باشد. این مقالات نشان می دهند بزرگسالان می توانند با حل انواع پازل در روز تا 4 نمره هوش خود را افزایش دهند. در حقیقت حل پازل ها نه تنها حافظه قوی می طلبد بلکه حافظه کاری، به معنی به کارگیری آنچه آموخته شده در جای درست را نیز تقویت می کند.
منبع: www.healthfitnessrevolution.com
مترجم: مریم قاسمیه