رد و بدل کردن اطلاعات با چشمان کاملا بسته!

آشنایی با بازی کارتی Dead Drop، یک شاهکار بی‌ادعا!

بازی ایرانی Dead drop 

معرفي طراح، ناشر و تاریخچه‌‌ی بازی

بازی دد دراپ در سال 2015، به‌توسط کمپانی Crash Games به بازار آمد. طراح بازی، جیسون کوتارسکی (Jason Kotarski)، کارگری ساده بود که از طریق داستان‌هایی که همسرش از خاطرات دوران کالج‌اَش راجع‌به بازی‌های فکری و به‌ویژه کاتان، برایش نقل می‌کرد، اندک اندک به دنیای بردگیم علاقه‌مند و سپس به‌طور کامل «آلوده»ی این دنیا شد!

کوتارسکی، نخستین بازی‌اَش را با نام The Great Heartland Hauling Co. در سال 2013 خلق کرد و فقط یک سال طول کشید تا او، کمپانی شخصی خودش را با نام گرین کاوچ یا کاناپه‌ی سبز (Green Couch – 2014) در ایالت میشیگان تأسیس کند.

این آمریکایی درشت‌هیکل -که یک کشیش و سخن‌ران مذهبی نیز هست، بازی‌هایی همچون FrogFlip و Fidelitas را نیز در کارنامه‌ی خود دارد.

jason kotarski

تم، روند داستاني و هدف بازي

اصطلاح Dead Drop اشاره دارد به شیوه‌ای خاص از برقراری ارتباط، خبرچینی، جاسوسی و ردّ و بَدل کردن اطلاعات که در آن، یکی از طرفین، بسته‌ی حاوی اطلاعات را در محلّی از پیش تعیین‌شده گذاشته و دیگری، بعدتر، بدون نیاز به ملاقات مستقیم با طرف اوّل -که ممکن است خطرناک باشد!- بسته را برداشته و اطلاعات را دریافت می‌کند!

در بازی کارتی دد دراپ شما، به‌عنوان یک مأمور حرفه‌ای اطلاعات، باید تلاش کنید از طریق بِده‌و‌بستان‌های اطلاعاتی با رُقبا، هویت یا چیستی «کارت مخفی» را کشف کنید. دد دراپ، تابه‌حال با چندین تم و تصویرسازی مختلف تولید شده‌است: تم «وایکینگ‌ها»، تم «یاغی‌ها»، تم «پرندگان»، تم «روبات‌ها» و…

 

مكانيزم‌ها

مدیریت «دست» یا مدیریتِ کارت‌ها (Hand Management)، استنتاج (Deduction)، حافظه (Memory) و داد و ستد (Trading)(که در این‌جا بهتر است «معامله» ترجمه‌اَش کنیم!)

 

دسته‌بندي: بازی خانوادگی / بازی کارتی

 

امتیاز، رتبه و جوایز بین‌المللی

بازی فکری Dead Drop با امتیازِ نه‌چندان جالبِ 4/6، رتبه‌ی نه‌چندان جالبِ 931 را در بین بازی های خانوادگیِ سایت BGG اختیار دارد (البته در دنیای شلوغ و پُرجمعیت بازی‌های فکری، همه‌ی رتبه‌های زیر 1000 را واقعاً می‌توان ارزشمند تلقّی کرد).

dead drop waiking

قوانين و چگونگی بازي (GamePlay)

اجزاء اصلی تشکیل‌دهنده‌ی دد دراپ، فقط و فقط 13 کارت هستند: 4 کارت «صفر»، 3 کارت «یک»، 2 کارت «دو»، 2 کارت «سه»، 1 کارت «چهار» و 1 کارت «پنج». در هر بازی، یکی از این 13 کارت، «به‌پُشت» در وسط میز بازی قرار می‌گیرد و بازیکنان باید تلاش کنند با ردّ و بَدل کردن اطلاعات و استنتاج درست، عدد روی «کارت مخفی» را حدس بزنند.

بازیکنان، در هر نوبت، می‌توانند یکی از این 3 عملیات را انجام دهند:

1) یکی از کارت‌های دست خود را با یکی از کارت‌های روی میز عوض کنند (و پُرواضح است که «کارت مخفی» جزو کارت‌های روی میز محسوب نمی‌شود). کارت‌های روی میز -که دقیقاً به‌تعداد بازیکنان هستند، برخلاف «کارت مخفی»، از ابتدا تا انتهای بازی، «به‌رو» هستند. با این کار، نوعی از تبادل اطلاعات رخ می‌دهد که همه‌ی بازیکنان -البته به‌شرط آن‌که حواس‌شان به موبایل‌شان نباشد!- از آن باخبر می‌شوند؛ یعنی همه می‌بینند که چه کارتی به وسط میز آمده و چه کارتی به دست بازیکن می‌رود.

2) یکی از کارت‌های دست خود را با یکی از کارت‌های یکی از رُقبا عوض کنند. با این کار، اطلاعات صرفاً بین دو بازیکنی که طرف معامله هستند، ردّ و بَدل شده و بقیه‌ی بازیکنان بهره‌ای از این معامله نمی‌برند!

3) دوتا از کارت‌های خود را به یکی از رقبا نشان بدهند! بله، این کار ریسک‌اَش خیلی بالاست ولی گهگاه می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد! رقیب، کارت‌ها را دیده و اعلام می‌کند که آیا کارتی در دست دارد که عددش با مجموع اعداد دو کارت، یکی باشد یا نه! اگر داشت، آن کارت را داده و در عوض، یکی از دو کارت را دریافت می‌کند. در این‌جا نیز بقیه‌ی بازیکنان بهره‌ای از معامله نمی‌برند!

آخرین کاری که یک بازیکن، در نوبت خود می‌تواند انجام دهد، حدس زدن «کارت مخفی» است. البته شاید «حدس زدن» عبارت درستی نباشد و بهتر باشد از فعل «کشف کردن» استفاده کرده و کلاس بازی را پایین نیاوریم! برای این کار، بازیکن بدون آن‌که حرفی بزند، دوتا از کارت‌های خود را «به‌پُشت» در کنار «کارت مخفی» می‌گذارد و سپس «کارت مخفی» را «مخفیانه» چک می‌کند! اگر عدد «کارت مخفی» با مجموع اعداد دو کارت او، یکی باشد، او، برنده‌ی دور بازی خواهد بود ولی اگر نباشد، او بلافاصله از بازی بیرون رفته و شانس رقبا برای پیروزی بیش‌تر می‌شود!

بازیکنی که 3 دور بازی را ببرد (و 3 توکن دریافت کند)، برنده‌ی نهایی بازی خواهد بود.

بازی کارتی dead drop

میزان پیچیدگی و نیاز به زبان خارجی

درجه‌ی سختی Dead Drop، 74/1 از 5 است؛ این بدان معنی است که کارشناسان و کاربران سایت BGG، این بازی را -از لحاظ پیچیدگی- یک بازی «ساده» ارزیابی کرده‌اند! یادگیریِ این بازی -اگر خیلی باهوش نباشید، تقریباً 5 دقیقه به طول خواهد انجامید و اگر خیلی باهوش باشید که…!

انجام بازی Dead Drop هیچ نیازی به دانستن زبان خارجی ندارد -مگر آن‌که بخواهید راهنمای بازی را بخوانید! این، بدان معناست که کارت‌های Dead Drop هیچ‌گونه نوشته‌ای -بجُز عدد- بر روی خود ندارند!

 

تعداد و سنّ بازيكنان

دد دراپ برای 2 تا 4 بازیکن 10 سال به‌بالا طرّاحی شده و -می‌توان گفت- بهترین حالت آن، حالت سه‌نفره است. قطعاً کودکان باهوشِ کم‌تر از 8 سال نیز می‌توانند با بزرگ‌ترها هم‌بازی شده و از این بازی لذّت ببرند.

 

مدّت زمان بازي: حدود 15 دقیقه

dead drop board game

كيفيت قطعات و طراحي تصويري بازي

با توجه به تولید نسخه‌های متفاوت و مختلف از Dead Drop و عدم عرضه‌ی نسخه‌های خارجی در داخل کشور، شاید بهتر باشد در مورد کیفیت نسخه‌ی ایرانی آن صحبت کنیم. نسخه‌ی ایرانی Dead Drop به‌توسط شرکت بارو گیمز (Baroo Games) و با تم «وایکینگ‌ها» (با تصویرسازی زیبای نائومی رابینسون) روانه‌ی بازار شده و در مجموع می‌توان گفت که از کیفیت قابل‌قبولی برخوردار است.

نسخه‌ی ایرانی Dead Drop، در ابتدا به‌عنوان یک «هدیه» یا «اشانتیون»، همراه‌با بازی The Mind عرضه می‌شد ولی بعداً و پس از روبه‌رو شدن با اقبال عمومی، به‌عنوان یک بازی مستقل و موفق، در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفت.

 بازی ایرانی دد دراپ

سخن پاياني

حکایت دد دراپ، حکایت «فلفل نبین چه ریزه» است! 13 کارت ناقابل دد دراپ، تجربه‌ای کم‌نظیر را برای شما رقم می‌زنند! قوانین بازی، بسیار ساده و سرراست و ریتم بازی، بسیار تند است؛ دیر بجنبید، دیر جنبیده‌اید!! باید هوشمندانه و سریع، اطلاعات به‌دست بیاورید و پیش‌از رُقبا، هویت «کارت مخفی» را کشف کنید. البته «کشیش درشت‌هیکل آمریکایی»، آخرین برگ‌اَش را آن‌جا رو کرده که حدس زدن «کارت مخفی» را منوط به داشتن دو کارت که مجموع اعدادشان، برابر با عدد «کارت مخفی» باشد، کرده‌است. شما، حتی اگر صددرصد هم مطمئن باشید که «کارت مخفی» را کشف کرده‌اید، بدون داشتن دو کارت مذکور، کاری از پیش نخواهید برد!

اگر طرفدار بازی‌های استنتاجی هستید و از تجزیه و تحلیلِ داده‌ها لذّت می‌برید، دد دراپ را به‌هیچ‌وجه از دست ندهید!

 

نویسنده: کیومرث قنبری آذر

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا