بزرگ‌ترین و مشهورترین طراحان بازی‌های فکری جهان- قسمت سوم

 آلن آر مون Alan R Moon

متولد ۱۹۵۱ – انگلستان (ساکن آمریکا)

مون، گرچه کار خود را با طراحی بازی‌های جنگی (War Games) آغاز کرد ولی موفقیت و شهرتِ خود را مدیون خلق بوردگیم‌های اروپایی (آلمانی) است و در حال حاضر، یکی‌از بزرگ‌ترین طراحان این قبیل بازی‌ها محسوب می‌شود.

او پیش‌از آن‌که به‌عنوان یک طراح برجسته‌ی بورد گیم شناخته شود، مدّتی طولانی، هم‌زمان با هم‌کاری‌ با کمپانی Avalon Hill به شغل پیشخدمتی اشتغال داشت و در بُرهه‌ای، وقتی‌که از هم‌کاری با کمپانی‌های بزرگ تولید بازی‌های فکری نااُمید شده Alan R Moonبود، تصمیم به افتتاح کمپانی شخصی خودش گرفت که نتیجه‌اش، کمپانیِ ناموفق White Wind بود که فقط ۷ سال دوام آورد. البته در حال حاضر، بزرگ‌ترین کمپانی‌های تولید بازی فکری، مثل Ravensburger و Days of Wonder برای هم‌کاری با او باهم رقابت می‌کنند!!

       Days of wonder

نخستین بازی مون که به تولید رسید، Black Spy (۱۹۸۱ – کمپانی اولون هیل) بود اما ۹ سال طول کشید تا او با خلق بازی AirLines (۱۹۹۰ – کمپانی اباکوس) به شهرت برسد… و بالاخره، پس‌از چند بار کاندیداتوری با بازی‌های مختلف، در سال ۱۹۹۸ و با طرّاحی بازی ElfenLand موفق به دریافت جایزه‌ی Spiel des Jahres شد. جایزه‌ی ارزشمندی که ۶ سال بعد، با شاهکار بی‌نظیرش، یعنی Ticket to Ride (۲۰۰۴ – دیز آو واندر) تکرار شد و نامِ آلن آر مون را در تاریخِ بازی‌های فکری جاودانه کرد. جذابیت تیکت تو راید چنان زیاد بود که مسئولان کمپانی Days of Wonder در کم‌تر از نیم‌ساعت، برای خریدِ آن متقاعد شدند!

 elfenland

آلن آر مون، به‌واسطه‌ی خلق تیکت تو راید به شهرتی فوق‌العاده رسید. این بازی، یکی‌از پرفروش‌ترین بردگیم‌های تمامی ادوار محسوب می‌شود و توانسته‌است به فروشی بیش‌از ۳ میلیون نسخه در سرتاسر جهان دست پیدا کند؛ موفقیت بی‌نظیر و دنباله‌دارِ تیکت تو راید باعث شد که این بازی حدود ۲۰ توسعه (Expansion) مختلف را به خود ببیند، از جمله تیکت تو راید: اروپا، تیکت تو راید: ریلز اند سیلز و تیکت تو راید: ایندیا؛ در بین تازه‌ترین توسعه‌های بازی تیکت تو راید، می‌توان به اورینت اکسپرس، فرست جرنی و مپ کالکشن: جلد پنج: انگلستان و پنسیلوانیا اشاره کرد… ولی تیکت تو راید نه اولین و نه آخرین بازی‌ای بود که مون با موضوع “راه‌آهن و مسافرت با قطار” ساخت! تِمِ “راه‌آهن و قطار”، یکی‌از تِم‌های محبوب و موردعلاقه‌ی مون است؛ تا حدّی که او، نامی برای همه‌ی نمونه‌های اوّلیه‌ای که از بازی‌هایی با تِمِ راه‌آهن می‌سازد، انتخاب کرده‌است: “تندر بر روی خط آهن” (Thunder on the Tracks)؛ در حقیقت، بازی‌هایی مثل تیکت تو راید، یونیون پاسیفیک و بسیاری دیگر، قبل‌از نهایی شدن، همگی یک نام مشترک داشته‌اند!

 ticket to ride

آلن مون علاقه‌ی زیادی به آشنا کردنِ عامه‌ی مردم با بازی های فکری دارد و تلاش می‌کند تا مکانیزم‌های ساده و آشنای بازی‌های مشهوری همچون رامی، Tichu و پوکر (که بازی‌های محبوب خودش هم هستند) را برای تولید بازی‌های خودش مورد استفاده قرار بدهد. او همچنین سالانه دست به برگزاری گردهمایی بزرگی در زمینه‌ی بازی‌های فکری -در آمریکا- می‌زند که با نام The Gathering of Friends شناخته می‌شود و در آخرین برگزاری، حدود ۳۵۰ شرکت‌کننده داشته‌است.

 The Gathering of Friends

خوب است اشاره کنیم که مون، در طرّاحی و تولید بازی‌های آموزشی نیز تبحّر دارد و مجموعه‌ی مشهور و برگزیده‌ی او، ده روز در… (ده روز در آمریکا، ده روز در آسیا، ده روز در اروپا و…)، مجموعه‌ای است فوق‌العاده جذّاب که معمولاً برای آموزش جغرافیا به دانش‌آموزان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

 10days

مشهورترین بازی‌ها:

Down with the King (with Glenn and Kenneth Rahman – 1981)

Get the Goods (with Mick Ado – 1990, Spiel des Jahres nominated, Deutscher Spiele Preis 4th)

Elfenland (1998, Spiel des Jahres winner, Deutscher Spiele Preis 3rd place)

Union Pacific (1999, Spiel des Jahres nominated, Deutscher Spiele Preis 3rd place)

Capitol (with Aaron Weissblum – 2001, Spiel des Jahres nominated, Deutscher Spiele Preis 5th place)

Das Amulett (with Aaron Weissblum – 2001, Spiel des Jahres nominated, Deutscher Spiele Preis 10th place)

San Marco (2001, Spiel des Jahres nominated, Deutscher Spiele Preis 7th place)

Ticket to Ride (2004, Spiel des Jahres winner)

Diamant (with Bruno Faidutti – 2005)

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا